גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

השנים האחרונות היו מלאות תהפוכות בשוק ההון האמריקאי, בדגש על מניות הטכנולוגיה. ב־2020, לאחר הלם קצר מפרוץ מגפת הקורונה, השווקים החלו במגמת עלייה ומניות הטכנולוגיה בלטו לטובה; ב־2021 שיאים נשברו במניות רבות, ומספר שיא של חברות הייטק חדשות הגיע לוול סטריט, שם הן התקבלו בחום על־ידי המשקיעים שחיפשו אפיקי צמיחה חדשים בתקופה של ריבית אפסית.

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל? 
ראיון | החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק 
תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך 

בסוף אותה שנה, החששות מפני השפעות האינפלציה והעלאות הריבית ציננו מאוד את ההתלהבות והמגמה השתנתה, כשב־2022 נרשמה בוול סטריט שנה חלשה במיוחד (הגרועה ביותר מאז 2008) שהסתיימה עם ירידות בשיעור דו־ספרתי במדדים המובילים.

האוויר יצא גם ממניות הטכנולוגיה שאיבדו חלק ניכר מהשווי ביחס לשיאים שאליהם הגיעו זמן קצר לפני כן. שנת 2023 שוב סימנה שינוי מגמה: השווקים חזרו להתאושש, ובראשם מניות "שבע המופלאות" שמזוהות עם סקטור הטכנולוגיה. גם מניות הטכנולוגיה הישראליות שנסחרות בוול סטריט חוו את כל הטלטלות הללו, ולמרות המלחמה שפרצה באוקטובר שעבר, נראה שהושפעו בעיקר מהמגמה הכללית בשוק.

התנודות במחירי המניות השפיעו כמובן גם על מימושי האופציות של עובדי חברות אלה. בתעשיית ההייטק הישראלית מועסקים מאות אלפי עובדים, הנהנים בדרך כלל משכר גבוה מהממוצע ומתנאי העסקה הנחשבים חלומיים. לצד חלום האקזיט שיהפוך אותם למיליונרים בן לילה, אפיק התעשרות מרכזי שממנו נהנים העובדים בחברות הטכנולוגיה הוא מימוש אופציות שקיבלו כחלק מתנאי העסקתם בחברה.

בימים האחרונים סיימו החברות הישראליות הנסחרות בבורסות בארה"ב לפרסם את הדוחות המורחבים שלהן לשנה החולפת. אלה מפרטים גם את היקפי המימושים של האופציות על־ידי העובדים. מבדיקת גלובס את הדוחות הללו, עולה כי במהלך 2023 עובדים ב־48 חברות ישראליות שנסחרות בוול סטריט מימשו אופציות ברווח (הטבה, ערך פנימי) שהיקפו הכולל עמד על 824 מיליון דולר.

 

מדובר על ירידה בהיקף הרווחים מאופציות שמומשו ביחס לשנתיים הקודמות: ב־2022 ההטבה המגולמת לעובדים (לפי נתוני 53 חברות) הייתה כ־1.17 מיליארד דולר, ובשנת השיא 2021 ההטבה הסתכמה ביותר מפי 3 - בכ־2.65 מיליארד דולר (נתוני 49 חברות).

לירידה בהטבה שמימשו העובדים אשתקד עשויות להיות מספר סיבות, ובהן עיתוי המימוש במהלך השנה וביחס למחיר המניה באותו זמן. עם זאת, העלייה במחירי רוב המניות בחודשים האחרונים הגדילה את היקפי ההטבה המגולמת באופציות שהעובדים מחזיקים כיום, ושניתנות למימוש. מהבדיקה עולה כי בעשרות חברות ישראליות שבהן האופציות נמצאות "בתוך הכסף", כלומר כדאיות למימוש, מגולמת הטבה לעובדים של 1.95 מיליארד דולר.

 

יצוין כי לצד חברות ההייטק שמקורן בישראל, מועסקים עשרות אלפי עובדים מקומיים במרכזי פיתוח של חברות ענק זרות, ובראשן אנבידיה, אינטל ומיקרוסופט. אותם עובדים נהנים אף הם מתגמולים הוניים, ורבים מהם התעשרו בשנה האחרונה בשל הקפיצה שרשמו מניות ענקיות הטכנולוגיה בוול סטריט.

נסביר ראשית מהי אופציה: מדובר בנייר ערך המקנה זכות לקנות בעתיד מניה, על בסיס מחיר שנקבע מראש. לדוגמה, אם מחיר המניה הוא 50 דולר, ולעובד ניתנה אופציה לרכוש אותה ב־20 דולר, הרי שההטבה (הרווח) מבחינתו היא 30 דולר, בהנחה שהאופציה כבר הבשילה וניתנת למימוש.

לעומת זאת, אם לעובד יש אופציה לאותה מניה במחיר מימוש של 60 דולר, היא נמצאת למעשה "מחוץ לכסף", כי לא משתלם לו לשלם את מחיר המימוש שלה - הוא לא ירוויח מכך.

 

יש לציין שבחברות רבות, התגמול ההוני לעובדים לא כולל רק אופציות אלא גם מניות חסומות (ראו מסגרת). כמו כן צריך לזכור שלכל נושא האופציות והמניות לעובדים ישנם היבטי מיסוי.

במקרים רבים בחברות טכנולוגיה מישראל שהונפקו בשנים האחרונות, מחירי המימוש של האופציות היו נמוכים ביחס למחיר המניה ושיקפו הטבה משמעותית לעובדיהן. לדברי שגיב מזרחי, מנהל במחלקה הכלכלית ושותף בפירמת הייעוץ וראיית החשבון BDO, "אלה כללי המשחק: הענקתי לעובד אופציה במחיר מסוים, החברה התקדמה, עשתה עוד סבבי גיוס בשוויים הולכים וגדלים, יצאה להנפקה בשווי גבוה יותר - כלומר, החברה הושבחה והעובד נהנה מכך".

אלו הן חברות הטכנולוגיה הישראליות הבולטות שבהן מימשו העובדים רווחים מאופציות שבידיהם:

סנטינל וואן
מימושים מצטברים בכ־700 מיליון דולר

חברת אבטחת הסייבר סנטינל וואן הונפקה לראשונה בתקופת השיא של מניות הטכנולוגיה, ביוני 2021. החברה בניהולו של המייסד תומר וינגרטן הונפקה לפי שווי של 9 מיליארד דולר, וזינקה תוך זמן קצר לשיא של כ־20 מיליארד דולר, ואף עקפה בשווי את המתחרה הוותיקה צ'ק פוינט.

השינוי בסנטימנט בשווקים, והעדפת המשקיעים להשקיע בחברות רווחיות גם אם הן צומחות פחות, באו לידי ביטוי במניית סנטינל וואן, ששינתה כיוון ונחלשה עד לשפל של פחות מ־4 מיליארד דולר בשווי ב־2023 (השפל הגיע על רקע תיקון לאחור של דוחות ופיטורים).

בהמשך השנה נפוצו הערכות שסנטינל עשויה להירכש, מה שהוכחש על־ידי החברה, אך השיפור בתוצאות הוביל לעלייה במחיר המניה, והיא הציגה תשואה של 88% ב־2023. עובדי החברה (כמה מאות מהם בישראל) מימשו בשנה זו אופציות שההטבה המגולמת בהן מגיעה ל־173 מיליון דולר, כאשר מחיר המימוש הממוצע של האופציות היה 2.75 דולר בלבד, לעומת מחיר מניה שנע בין 12.8־27.9 דולר בתקופה זו.

 

מדובר על מימוש נמוך יותר משנים קודמות, אך שעדיין מציב את עובדי סנטינל וואן בראש רשימת הנהנים מהאופציות בשנה החולפת. בסך הכול בשלוש השנים האחרונות מימשו עובדי החברה אופציות בהטבה של כ־677 מיליון דולר. לעובדים יש גם אופציות שניתנות למימוש במחיר מימוש ממוצע של כ־4.5 דולר, ובמחיר המניה הנוכחי מדובר על הטבה של כ־260 מיליון דולר.

מאנדיי
ירידה במימושים ביחס לשנים קודמות

עוד חברה מבציר ההנפקות של 2021 היא מאנדיי, שפיתחה מערכת הפעלה לעבודה. החברה שייסדו ומנהלים רועי מן וערן זינמן הונפקה לפי שווי של 6.8 מיליארד דולר, זינקה לשווי של מעל 19 מיליארד דולר בנובמבר 2021 ונפלה לשפל של 3.5 מיליארד דולר שנה לאחר מכן. בניגוד להרבה חברות אחרות שהונפקו ב־2021, היא חזרה להיסחר מעל שווי ההנפקה, אך רחוקה עדיין מהשיא שלה ושוויה מגיע ל־9.3 מיליארד דולר.

עובדי מאנדיי, שרובם מועסקים בישראל (1,168 מתוך 1,854), מימשו במהלך השנה שעברה אופציות בערך פנימי של 113 מיליון דולר, ירידה לעומת השנתיים הקודמות בהן המימושים היו גבוהים מ־300 מיליון דולר בכל שנה. בסך הכול בשנים 2021־2023 מימשו העובדים במאנדיי אופציות בערך פנימי של 781 מיליון דולר - גבוה משמעותית מהנתונים בחברות אחרות. בסוף השנה החזיקו העובדים באופציות שניתנות למימוש במחיר ממוצע של פחות מ־33 דולר, בעוד שהמניה נסחרת כיום במחיר הגבוה ביותר מפי 5, כך שההטבה המגולמת באופציות הללו מגיעה ל־329 מיליון דולר.

נייס
הטבה של מעל חצי מיליארד דולר ב־3 שנים

חברת הטכנולוגיה נייס היא חברה דואלית, שנסחרת במקביל גם בבורסה בת"א והיא אחת מהחברות הגדולות ביותר במדד ת"א 35. נייס, בניהולו של ברק עילם, מפתחת ומשווקת פתרונות שמיועדים לניהול של קשרי לקוחות ושל סיכונים. בסוף 2023 העסיקה נייס למעלה מ־8,300 עובדים ברחבי העולם, והם נהנו ממימוש אופציות וממניות חסומות שהבשילו בערך פנימי של 138 מיליון דולר בשנה זו. האופציות שמומשו לאורך 2023 היו במחיר מימוש ממוצע של כ־11.2 דולר בלבד, בזמן שמחיר מניית נייס נע בין 150־260 דולר. בשלוש השנים האחרונות העובדים מימשו אופציות בהטבה של למעלה מחצי מיליארד דולר.

מתחילת 2024 מניית נייס, שהניבה תשואה מינורית ב־2023, עלתה ב־12% למחיר של כ־223 דולר. לעומת זאת, האופציות של עובדי החברה שניתנות למימוש הן במחיר מימוש ממוצע של כ־57.6 דולר, כך שההטבה המגולמת בהן מגיעה ל־76.5 מיליון דולר.

גלובל־אי
הטלטלה במניה משתקפת בשווי האופציות

הערך הפנימי של האופציות שמימשו עובדי חברת הפינטק גלובל־אי משקף היטב את הטלטלות שעברו מניות הטכנולוגיה בשנים האחרונות. החברה, בניהולו של המייסד המשותף אמיר שלכט, הונפקה בוול סטריט ב־2021 לפי שווי של 3.6 מיליארד דולר ונסקה לשווי של 10 מיליארד דולר; באותה שנה מימשו עובדי גלובל־אי אופציות בערך פנימי של כמעט 125 מיליון דולר. ב־2022 שווי החברה ירד, ומניית גלובל־אי אף נסחרה תקופה מסוימת מתחת למחיר ההנפקה; בשנה זו העובדים מימשו אופציות בשווי פנימי של 19 מיליון דולר בלבד. ההתאוששות במחיר המניה ובשווי החברה (עלייה של 92% אשתקד) הובילה גם לעלייה בערך הפנימי של האופציות שמומשו ב־2023, לרמה של 48.3 מיליון דולר.

גלובל־אי מספקת פתרונות טכנולוגיים למסחר מקוון חוצה גבולות והיא נסחרת כיום בשווי של 5.6 מיליארד דולר. מחיר המניה הוא כ־33.5 דולר ומחיר המימוש הממוצע של האופציות שניתנות למימוש שמחזיקים העובדים נמוך מ־2.5 דולר. שווי ההטבה המגולמת באופציות האלה הוא כ־229 מיליון דולר.

 

ג'יי פרוג
עובדים מחזיקים אופציות בכ־150 מיליון דולר

ג'יי פרוג שמפתחת פתרונות המאפשרים עדכוני תוכנה רציפים, נסחרת בנאסד"ק בשווי של 4.3 מיליארד דולר. החברה בניהולו של המייסד המשותף שלומי בן חיים הונפקה לראשונה בשיא מגפת הקורונה בשנת 2020, והיא נסחרת היום במחיר מניה הנמוך ממחיר ההנפקה, אך גבוה ביותר מפי 2 מהשפל שאליו נפלה לפני שנתיים. החברה מעסיקה כ־1,400 עובדים, מתוכם 750 בישראל. עובדי החברה מימשו ב־2023 אופציות בערך פנימי של 38.9 מיליון דולר, ירידה לעומת מימוש של 44.8 מיליון דולר ב־2022. בסך הכול בשנים 2021-2023 עובדי ג'יי פרוג מימשו אופציות בערך פנימי של למעלה מ־200 מיליון דולר.

בסוף 2023 החזיקו עובדי החברה באופצי ות שניתנות למימוש במחיר ממוצע של 7.07 דולר, נמוך משמעותית ממחיר המניה בנאסד"ק, וההטבה המגולמת באופציות האלה מגיעה כיום לכ־146 מיליון דולר.

סלברייט
שווי המניה הוכפל, והעובדים הרוויחו

כמו חברות אחרות ברשימה, גם סלברייט הגיעה לשוק הציבורי ב־2021, כשבמקרה שלה המהלך לא בוצע בהנפקה (IPO) אלא במיזוג ל־SPAC, חברה ייעודית שמונפקת במטרה להתמזג לחברה קיימת. סלברייט, ספקית פתרונות לחקירות דיגיטליות שמנוהלת על־ידי יוסי כרמיל, הגיעה לשוק לפי שווי של כ־1.9 מיליארד דולר, וכמו רוב גדול מהחברות שמוזגו ל־SPAC נפלה כששוק זה התקרר (מעבר להתקררות השוק הכללי). נכון להיום היא נסחרת בשווי גבוה יותר משוויה במיזוג ל־SPAC, כ־2.2 מיליארד דולר.

במהלך 2023 מניית החברה כמעט הכפילה את עצמה, ועובדי סלברייט (שכמחציתם בישראל) מימשו אופציות בערך פנימי של 33.2 מיליון דולר - גבוה משמעותית מערך האופציות שמומשו בשנים קודמות. בסוף השנה היו בידי העובדים אופציות שניתנות למימוש המגלמות כיום הטבה של 88.6 מיליון דולר.

צ'ק פוינט
יציבה וסולידית, גם בשווי ההטבה

חברת אבטחת הסייבר צ'ק פוינט, בניהולו של המייסד המשותף גיל שויד, נחשבת לחברה יציבה וסולידית, ובהתאם ב־2021 כשהשוק העדיף צמיחה מהירה בכל מחיר, מנייתה ירדה. בהמשך, עם שינוי בהעדפות המשקיעים, המניה רשמה עליות ב־2022 והמשיכה לעלות גם ב־2023, ב־21% (אולם רושמת תשואה שלילית מינורית מתחילת 2024). במהלך 2023 מימשו עובדי החברה, שמעל 40% מהם בישראל, אופציות בערך פנימי של 20 מיליון דולר. מדובר על ירידה לעומת השנתיים הקודמות, ובסך הכול העובדים מימשו בשנים 2021-2023 אופציות בערך פנימי של 118 מיליון דולר.

נכון לסוף השנה, עובדי צ'ק פוינט החזיקו באופציות שניתנות למימוש במחיר מימוש ממוצע של קרוב ל־116 דולר, בעוד שמחיר המניה בנאסד"ק מתקרב ל־150 דולר. שווי ההטבה המגולמת באופציות האלה מגיע ל־199 מיליון דולר.

איל מקיאג'
הטבה בסך יותר מ־100 מיליון דולר

מצטרפת חדשה לרשימה היא חברת אודיטי טק (איל מקיאג'), חברת טכנולוגיה לתחום היופי וה־wellness שהונפקה בקיץ שעבר. החברה, בניהולו של אורן הולצמן, הגיעה לנאסד"ק בשווי של 2 מיליארד דולר, ונסחרת היום מתחת למחיר ההנפקה. הנתונים בדוח המורחב של אודיטי מצביעים על כך שבסוף 2023, היו לעובדי החברה כ־4.5 מיליון מניות שניתנות למימוש במחיר ממוצע של 9.54 דולר, נמוך משמעותית מהמחיר בשוק, כך ששווי ההטבה המגולמת בהן מגיע לכ־104 מיליון דולר. העובדים מימשו בשנה החולפת אופציות בשווי שנאמד בכ־8 מיליון דולר, אך יש לזכור שהמניה נסחרה רק כמה חודשים.

מי שעוד בולטת בהיקף הטבת האופציות לעובדיה היא חברת הפינטק פיוניר, שהוקמה בישראל אך מנוהלת כיום מארה"ב על־ידי ג'ון קפלן. עם זאת, נכון לשנת 2023, כ־60% מ־2,167 עובדי החברה הועסקו בישראל, בהם גם חברי הנהלה, וכ־80% מהמחקר והפיתוח שלה בוצע בארץ. החברה פיתחה פלטפורמה לתשלומים עבור ספקים ונותני שירותים, והיא הפכה לחברה ציבורית ב־2021 לפי שווי של 3.3 מיליארד דולר, בעוד שהיום שווי החברה הוא 1.8 מיליארד דולר.

במהלך 2023 עובדי פיוניר מימשו אופציות בערך פנימי של 25.2 מיליון דולר, ירידה קלה לעומת 26.1 מיליון דולר ב־2022. במצטבר, בשלוש השנים 2021-2023 עובדי החברה מימשו אופציות בערך פנימי של 68.4 מיליון דולר, והאופציות הניתנות למימוש שהחזיקו בסוף 2023 מגלמות הטבה בסך 73.3 מיליון דולר

Wix
כבר לא שיאנית ההטבות מקרב הישראליות

חברה נוספת שההטבה המגולמת באופציות הניתנות למימוש בה גבוהה יחסית היא חברת האינטרנט Wix, בניהולו של אבישי אברהמי, הפועלת בתחום של הקמה וניהול אתרים עבור עסקים קטנים. עובדי Wix מחזיקים כיום באופציות שניתנות למימוש במחיר מימוש ממוצע שנמוך בכ־24% ממחיר השוק.

ההטבה המגולמת באופציות הללו מגיעה לכ־102 מיליון דולר, לאחר שעובדי Wix מימשו ב־2023 אופציות בערך פנימי של 19.5 מיליון דולר. נזכיר כי בשנת 2020 בעת שמניית Wix זינקה על רקע מגפת הקורונה, מימשו עובדיה אופציות ברווח של יותר מ־400 מיליון דולר, במה שהפך את החברה לישראלית הנדיבה ביותר. אלא שמאז רמת השיא שלה בתחילת 2021, איבדה מניית וויקס כשני שלישים משווייה.

עוד כתבות

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות