לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי • ישראל מתגייסת 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ
שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

אודות "ישראל מתגייסת"

בתוך המציאות הכאוטית נולדו עשרות מיזמים של אזרחים ועסקים פרטיים, הנרתמים למען יושבי הדרום, אנשי כוחות הביטחון והמורל הלאומי בכללותו. גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

מתגייסים לעזרה

גלובס מרכז את היוזמות המרכזיות ופרטי הקשר ונרתם לקשר בין הצדדים להצלחת המיזמים הללו במייל: i-can-help@globes.co.il

עמותת משקפיים ורודות

העמותה יוצאת במיזם חדש תחת השם "נקודת מבט", שבמסגרתו נפגשים שורדי שואה עם שורדים ה-7 באוקטובר, לסדרה של שיחות מצולמות ומתועדות.

 ● דעה | לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה
דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

בכל אחת מהשיחות מתקיים דיאלוג הנפתח בסיפורם האישי של שני הצדדים, וממשיך לתובנות שחולקים שורדי השואה על המקור שממנו שאבו את הכוח להתגבר על הקשיים, וכיצד הצליחו ליצור תקווה ותקומה. משם גם ניתן ללמוד על היכולת לגייס תקווה אחרי מתקפת הטרור האכזרית של חמאס.

את המיזם מובילה גאל קימרשלק, יו"ר ומייסדת עמותת משקפיים ורודות, המסייעת בשגרה לשורדי שואה בליווי והנגשה רפואיים. לדבריה, "מיד לאחר ה-7 באוקטובר, כשהתחלנו להבין את גודל האסון שפקד אותנו ולהפנים את ממדי הזוועה והחורבן, טלפנתי לשורדי השואה שאיתם אני בקשר, כדי לשמוע מה שלומם, אבל גם כדי שהפעם הם אלו שיעזרו לי, שיפיחו בי את רוח התקווה ויספרו לי על כוחה של תקומה.

"תעצומות הנפש של העם היהודי חזקים כנראה יותר מכל חומר בטבע. מתוך תובנה זו החלטתי לחבר בין שורדי השואה לשורדי ה-7 באוקטובר, וליצור ביניהם שיחה פתוחה ואותנטית. התוצאה מצמררת ומרגשת. המפגשים היו עוצמתיים, עם תחושה של חיבור הדדי ושותפות גורל, יחד עם היכולת לקום מחדש ולהמשיך בדרך אותה טוו הדורות הקודמים".

הוועידה לתביעות חומריות יהודיות נגד גרמניה

ועידת התביעות משיקה קמפיין דיגיטלי תחת השם #CancelHate. בקמפיין, ניצולי שואה מרחבי העולם מקריאים פוסטים מהרשתות החברתיות, הכוללים ביטויים מכחישי שואה או עיוות ההיסטוריה. כל פוסט מלווה בעדותם האישית של ניצולי השואה על הזוועות שהם ומשפחתם עברו, וכל סרטון בקמפיין מסתיים באמירה - למילים יש כוח, בטלו את השנאה (Words matter-Cancel Hate).

מתוך קמפיין #CancelHate / צילום: Claims Conference.
 מתוך קמפיין #CancelHate / צילום: Claims Conference.

"העולם הוא מקום הפכפך כרגע", אומר גדעון טיילור, נשיא ועידת התביעות. "הרשתות החברתיות מאפשרות לאנשים להסתתר במעטה אנונימיות, בזמן שהם מפיצים דברי שנאה. הקמפיין שלנו מוכיח שלפוסטים האלה יש קורבנות - המילים המרושעות והשפלות הללו שוללות את העדויות והסבל של כל שורדת ושורד שואה".

לדברי גרג שניידר, סגן נשיא בכיר של ועידת התביעות, "מעולם לא חשבתי שנגיע ליום שבו ניצולי שואה ייאלצו להתמודד עם גל כה אדיר של הכחשת שואה. אבל למרבה הצער, היום הזה כבר כאן. כולנו כבר ראינו למה הובילה אותה שנאה בלתי מבוקרת - מילות השנאה והאנטישמיות הביאו לכך שיהודים גורשו מבתיהם, הובלו לתאי גזים ולמשרפות".

לצפייה בסרטונים: www.Claimscon.org/CancelHate

ורביט

כחלק ממאמץ לשימור עדויות ניצולי שואה והנגשתן לדורות הבאים, חברת ורביט מעמידה את טכנולוגיית ה-Verbal Intelligence (בינה מילולית) שלה, על מנת לתמלל כ-8 מיליון דקות של עדויות ניצולי שואה - כ-130 אלף שעות הקלטה.

במשך עשרות שנים נאספו עדויות רבות משורדי שואה שהסכימו לשתף את סיפורם, אך חלק גדול הוקלט באיכות ירודה, ומרבית מוסרי העדות הלכו לעולמם. בוורביט הקימו קהילה של מתמללים בשפה העברית, שמכירים מושגים ביידיש מתקופת השואה, ושולטים בשמותיהם של מקומות גיאוגרפיים באירופה.

גיטה סיקוביץ / צילום: גנזך קידוש השם
 גיטה סיקוביץ / צילום: גנזך קידוש השם

הפלטפורמה של החברה מבצעת את התמלול הראשוני באמצעות טכנולוגיית זיהוי דיבור אוטומטי, ולאחר מכן מתווספת שכבה אנושית שעושה תיקונים ומביאה את הקובץ לרמת תמלול גבוהה, המתאימה לשימוש ארכיוני ולבניית תוכניות לימוד גלובליות.

העדויות, שנמסרו בשפות רבות, בניבים מקומיים שונים ועם מבטאים מגוונים, נאספו משמונה ארכיונים בישראל וכן מאוניברסיטת ייל. בין העדויות שתומללו נמנית עדותה של גיטה סיקוביץ, שנולדה לפני 97 שנים בצ'כוסלובקיה. בעדותה היא מתארת איך עברה את תקופת השואה כנערה, והצליחה לשרוד את הסלקציות באושוויץ ומחנות העבודה למרות תנאי הרעב המחפיר והקור העז.

לשמיעת העדות: https://t.ly/V8jUd

כתר

חברת כתר מעבירה את יוזמת "הכיסא הריק", שבמסגרתה מונח כיסא צהוב שמזכיר את 132 החטופים, למפגשי "זיכרון בסלון" ולטקסים רשמיים בארץ ובעולם לרגל יום השואה.

היוזמה היא בשיתוף עמותת זיכרון בסלון ומטה משפחות החטופים. בנוסף, ערכה כתר מפגש "זיכרון בסלון" במטה החברה בהרצליה, שאליו הוזמנו כלל העובדים.

כסא כתר / צילום: יח''צ
 כסא כתר / צילום: יח''צ

היוזמה אף הגיעה לבריסל (ב-6.5), שבה יתקיים אירוע יום הזיכרון לשואה ולגבורה בנוכחות ראש ממשלת בלגיה, שרים, בכירים ושגרירת ישראל בבלגיה. הכיסאות הצהובים של כתר הוטסו לבקשת מארגני הטקס, כדי להנכיח את חסרונם של החטופות והחטופים שעדיין לא שבו.